Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

Európai Ifjúsági Konferencia

Szeptember 2-4. között került sor az Európai Unió Strukturált Párbeszéd záró konferenciájára, amelyen Magyarország a Nemzeti Ifjúsági Tanács megbízásából három ifjúsági delegáltatta magát, akiket három minisztériumi tisztképviselő is elkísért.

A konferencia -melynek szervezői különös gondot fordítottak a környezettudatos megoldásokra pl. az étkeztetés és az utaztatás terén- a korábbi, Szófiai konferencián megfogalmazott ún. Youth Goal-ok (ifjúsági célkitűzések) gyakorlati alkalmazhatóságát volt hivatott megvitatni és előremozdítani. Ebből az alkalomból az esemény résztvevői plenáris beszélgetések mellett szekciókban folytatták a másfél éve, több száz ifjúsági szakértő bevonásával zajló munkát.

A szekciók során a delegáltak 11 csoportra oszlottak (a 11 Youth Goal-nak megfelelően), így mindenki a maga szakterülete és kompetenciái szerint vehetett részt a workshopokon. A magyar delegáció egy előzetes, nem-reprezentatív kutatás eredményeiből kiolvasta (melyet a fesztivál kitelepüléseik alkalmával végeztek, háromszáz magyar fiatal bevonásával), hogy a magyar ifjúság kiemelten fontos célként tekint az oktatás korszerűsítésére, a mentális jóllét erősítésére és a kedvezőbb, minőségi munkalehetőségek teremtésére, így elsősorban azokra a szekciókra látogattak el, amelyek ezeket a kérdéseket tárgyalták (“Minőségi tanulás” – “Mentális Egészség és Jóllét” – “Teljeskörű és Minőségi Foglalkoztatás”). Ezenkívül pedig bepillantást nyertek a vidékfejlesztés, környezetvédelem és fenntarthatóság, illetve a nemi egyenjogúság szakterületeibe is.

Az esemény fontos mozzanata volt, amikor szeptember 3-án a délutáni program keretei között a delegáltak lehetőséget kaptak, hogy különböző Európai Uniós és tagállami döntéshozókkal tárgyalják meg a célkitűzések implementációját, illetve bepillantást nyertek abba, milyen szerepet kapnak a Youth Goal-ok a készülő Európai Ifjúsági Stratégiában.

A bécsi konferencia résztvevői Sipos Alexandra, Dóka Ágnes és Vértes Sára voltak, minisztériumi kisérőként pedig Kálmán Alexandra, Mohay Gergely és Rácz Zsófia tartott velük.