Weboldalunk cookie-kat használ, hogy a biztonságos böngészés biztosítása mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. Az Adatvédelmi nyilatkozatban találsz további tudnivalókat a sütikről.

“FIATALOK JÖVŐJE – BESZÉLGETÉS AZ EURÓPAI IFJÚSÁGI STRATÉGIÁRÓL” KONFERENCIA

2018. június 14-én került sor a Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoport Szólj bele! jelmondatú budapesti konferenciájára. Az esemény a munkacsoport idei konferencia-sorozatának negyedik állomása volt; korábban Szegeden, Pécsen és Debrecenben kérdezték a fiatalok véleményét az ifjúságot érintő kérdésekben, azzal a céllal, hogy ezeket delegáltjaik által közvetíteni tudják az Európai Ifjúsági Konferencia felé. A budapesti konferencia ezzel szemben a már lezajlott Európai Ifjúsági Konferencia eredményeit volt hivatott feldolgozni, illetve szakemberek segítségével betekintést nyújtani a jelenleg készülő, 2019 és 2027 között érvényes EU Ifjúsági Stratégia részleteibe.

 

Az eseménynek az Új Nemzedék Közösségi tér adott otthont, ahol Hegedüs Zoltán, a Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoport elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta a munkacsoport működését és az általuk a közelmúltban lefolytatott átfogó magyar ifjúsági kutatás eredményeit. Ezt követően az Európai Ifjúsági Konferencia nemzeti delegáltja osztották meg tapasztalataikat az egybegyűltekkel arról, milyen élmény volt az áprilisban Szófiában megrendezett konferencia és mennyiben segítette elő az ifjúsági stratégia megalkotását.

 

A program három párhuzamos workshoppal folytatódott, amelyben a résztvevők érdeklődésüknek megfelelően csatlakozhattak be kis csoportos beszélgetésekbe. A Hegedüs Zoltán által vezetett “A fiatalok szerepvállalásának erősítése a közéletben és a demokratikus döntéshozatali folyamatokban” foglalkozás során a csoport azt tárgyalta, milyen lépéseket célszerű tenni annak érdekében, hogy a fiatalok sokkal jobban becsatornázódjanak az országos és Európa szintű döntéshozatalban. A csoport egyetértett abban, hogy bár a fiatalokban alapvetően megvan az igény arra, hogy véleményt nyilvánítsanak, ám kevés olyan platformot ismernek, amelyen keresztül ezt adekvát módon megtehetik. Szükségesnek vélik a fiatalok vitakultúrájának fejlesztését, a felkészítésüket a demokratikus folyamatokba való becsatlakozásba formális és non formális módszerekkel.

 

“Az ifjúsági korosztály és a munkaerőpiaci kihívások, ifjúsági foglalkoztatás” workshop keretein belül Békési Brigitta, a Beautyrobic megálmodója, sikeres vállalkozó osztotta meg tapasztalatait arról, milyen lehetőségekkel és kihívásokkal találkoznak azok a fiatalok, akik ma Magyarországon vállalkozásba kezdenek. A foglalkozáson szó esett annak fontosságáról, hogy a magyar ifjúság vállalkozó szellemét ösztönözzék, illetve tudatosítsák a fiatalokban, hogy a vállalkozáshoz nem veleszületett tehetség, hanem elsajátítható készségek szükségesek, ezáltal is bátorítva őket egyedi ötleteik megvalósításában.

 

“Az ifjúság európai szintű és azon túli összekötése: önkéntesség, külföldi tanulás, mobilitás” foglalkozáson Vértes Sára facilitálásával megtárgyalásra került, hogyan lehetne a magyar fiatalokat interkulturális tapasztalatszerzésre buzdítani, legyen szó akár önkéntes, akár tanulmányi programokról. A workshop résztvevői megállapították, hogy az ifjúság külföldi tapasztalatszerzésének sokszor az információhiány vet gátat, és arra a következtetésre jutottak, szükséges lenne az oktatási intézmények bevonásával -illetve a rendelkezésre álló anyagi támogatás növelésével- tovább népszerűsíteni az európai állampolgárok számára elérhető számos lehetőséget.

 

A workshopok végeztével minden csoport egy kerekasztal beszélgetés keretében beszámolt a saját témájukról megfogalmazott következtetésekről, tanulságokról. A kerekasztal beszélgetés meghívottja dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár asszony volt, aki a beszámolók után reflektált az egyes felvetésekre és ismertette az Ifjúsági Stratégia jelenlegi álláspontjait. Elmondta a résztvevőknek, hogy bár a stratégia jelenleg kidolgozás alatt áll, annak prioritásai és implementációs lehetőségei már körvonalazódtak; nyomatékosította, hogy az új stratégia legfőbb célja minden magyar fiatalt megszólítani, illetve az ifjúsággal foglalkozó szakmák dolgozóit is bevonni a fiatal korosztállyal kapcsolatos döntéshozatalba. Ezenkívül az új stratégia központi eleme lesz, hogy a fiatalokat elsőként helyi közösségeikben buzdítsák közéleti tevékenységre, amelyet követően később akár országos szinten is kamatoztathatják a közösségi munkában, érdekképviseletben szerzett tapasztalataikat.

 

Meghívott előadóinknak, illetve az érdeklődő résztvevőinknek egyaránt köszönjük az eredményes munkát, és bízunk benne, a jövőben még számos alkalommal találkozhatunk, hogy megvitassuk az ifjúságügy aktuális kérdéseit.