SZABADEGYETEM

2018. szeptember 27-30.

mi a nit szabadegyetem?

Inspiráció

Célunk lehetőséget biztosítani az ifjúsági szektor szakemberei számára, hogy megosszák tapasztalatikat egymással és a fiatalokkal.

Elkötelezettség

A fiatalság jelenlétének ösztönzésével egy jobb társadalmat építhetünk velük, és nem nekik.

Fejlődés

A régi tapasztalatok megosztása mellett elengedhetetlen az új gyakorlatok megismerése a szakmai fejlődés érdekében.

Találkozási pont

A Nemzeti Ifjúsági Tanács évente megrendezésre kerülő eseménye, ahol a tagszervezeteknek lehetősége nyílik erősíteni az együttműködésüket.

MIT jelent számunkra?

A NIT Szabadegyetem keretében olyan platformot kívánunk teremteni, amely találkozási lehetőséget biztosít a hazai civil- és ifjúsági szektor számára.

Esemény, ahol lehetőségem van találkozni tagszervezeteink delegáltjaival és inspirálódni a nemzetközi területen szerzett tapasztalataikból.
nedeczky lilla
alelnök
Kiváló alkalom arra, hogy tudást adhassunk át a fiataloknak és a szakemberek tapasztalatokat cserélhessenek egymással.


hegedüs zoltán
elnök
Számomra egyet jelent az új tudással, az új szakmabeli és az ifjúságügyhöz közeli emberek megismerésével.Dóka Ágnes
Alelnök

Jelentkezz a nit szabadegyetemre

A részvétel tagszervezetenként egy fő számára díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.

Szabadegyetem eger szívében

A NIT Szabadegyetemnek a Hotel Korona Eger **** Wellness, Rendezvény és Borszálloda fog helyet biztosítani.

Milyen programok lesznek a szabadegyetemen?

A következő részben megtudhatod, hogy melyik napon mikor számíthatsz az ebédre, valamint hogy két étkezés között mivel tudod magad elfoglalni.

ez

A szabadegyetemen választható szekciók

A NIT Szabadegyetemen résztvevők 5 különbözőtémájú szekció közül választhatnak.

A szekció során arra szeretnénk vállalkozni, hogy a résztvevőket bevezessük a szervezet és közösségépítés világába, XXI. századi módszerek, ötletek felhasználásával. Az ifjúságra, a fiatalokra jelen esetben, mint felhasználó tekintünk, akiknek olyan szolgáltatásokat, alkalmazásokat adunk kezükbe, ami által az online térből az offline térbe kerülhetnek, érzékenyebbé a válhatnak a társadalmi, közéleti kérdések iránt.

A szekció célja kettős: első lépésben szeretnénk megvizsgálni az ifjúsági szervezetek létrehozásának és működtetésének menetét, majd azt követően megismerkedni mindezekkel a gyakorlatban, végül pedig ennek kapcsán egy párbeszédet generálni a Nemzeti Ifjúsági Tanács jelenlévő tagjai között.

A szekció célja, hogy ismertesse a résztvevőkkel a települési ifjúsági érdekképviselet formáit, fontosságát, valamint módszertanát. A szabadegyetem során előadóink különböző nézőpontból fognak átadni információkat és ismereteket a diákönkormányzatok szerepéről, működéséről, különböző kapcsolati pontjaikról és fontosságukról. A workshop-ok során a résztvevők kifejthetik saját véleményüket az adott témában, valamint meglévő és frissen szerzett ismereteikkel segíthetik és formálhatják a Nemzeti Ifjúsági Tanács diákönkormányzatokkal és ifjúsági érdekképviselettel közvetlen módon foglalkozó ágazatát.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács a haza érdekképviseleti munka mellett európai és világszinten is képviseli a magyar ifjúságot, illetve annak álláspontját. A szervezet megnyitotta az utat a magyarországi fiatalok határon túli képviselete, valamint az Európai Ifjúsági Fórumhoz való csatlakozás előtt. Milyen programokat koordinál jelenleg a szervezet és mikben vesz részt? Milyen a viszonyunk a környező országok ifjúsági – civil társadalmával?

Az online világ valósága és a X generáció valósága között olykor széles szakadék húzódhat. E jelenségek kereszttüzében fontos mérlegelni, hogy milyen és egyáltalán van-e a kapcsolat ezek között a generációk között? A generációk közötti együttműködés az a terület, amelyben többek között olyan kérdések is felmerülnek: hogyan lehet a legújabb ultrapörgős kíber-generáció és a manuálisabb offline generáció életmódját összeegyeztetni, közös térben értelmezni, hidat képezni közöttük?

Milyen párhuzamos előadások közül választhatsz?

A pénteki és szombati napon három-három előadás közül választhatnak egyet a Szabadegyetemen résztvevők.

 

es
es2

Mit jelent a plenáris program?

A plenáris programelemek keretében olyan felmerülő kérdésekre keresünk választ, amelyek aktuálisan érintik a hazai fiatalság és ifjúságügy mindennapjait.

 

Egy új intézkedéscsomag – benne egy új ifjúsági stratégia és új kulturális menetrend – révén a Európai Bizottság további lépéseket tesz az európai oktatási térség 2025-ig való kiépítése terén és az Európai Unió kulturális dimenziójának erősítése, valamint a fiatalok részvételének ösztönzése érdekében. Az új kezdeményezések célja, hogy bővítsék a tanulási célú mobilitást és az oktatási lehetőségeket az EU-ban, ösztönözzék a fiatalok szerepvállalását, bátorítva őket különösen a polgári és a demokratikus életben való részvételre, valamint hogy az európai társadalmi fejlődés és gazdasági növekedés szolgálatába állítsák a kultúrát.

A témáról beszélget:

dr. Szabó Tünde – az EMMI Sportért Felelős államtitkára

Gulyás Tibor – a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke

Kovács Patrik – a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének alapító elnöke

Varga Judit – a Miniszterelnökség Európa Uniós Kapcsolatokért Felelős államtitkára

A program során az ifjúsági szektor aktualitásairól, lehetőségeiről és kihívásairól fogunk beszélgetni a résztvevőkkel, egy asztalhoz ültetve ezzel a kormányzati, a kutatói és a civil oldalt. Mit tükröznek a legutóbbi ifjúságkutatás eredményei? Azokra hogyan reagál az illetékes tárca? Hogyan jelenik meg mindez a fiatalokkal foglalkozó szakemberek munkájában, mindennapjaiban? A beszélgetés során számos ilyen kérdésre keressük a választ.

A témáról beszélgetnek:

Mohay Gergely – az EMMI Ifjúságszakmai Osztály osztályvezetője

Székely Levente – a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója

Moderátor:

Galambos Adorján


Nemzeti Ifjúsági Tanács Egyesület 1024 Budapest, Zivatar utca 1-3., 06 (1) 438 20 50, info@ifjusagitanacs.hu