Képzés Beszámoló

Májusban a Nemzeti Ifjúsági Tanács delegáltjaként részt vehettem a Get engaged! elnevezésű képzésen. Az egy hetes program résztvevői a lengyel Nemzeti Ifjúsági Tanács (PROM) és az Erasmus Student Network (ESN) nevű ernyőszervezetek voltak a magyar résztvevők mellett. A képzés során megismerkedtünk egymással, a szervezetek felépítésével, működésével, az együttműködés lehetőségeivel, vezetési ismeretekkel.

Az első nap az ismerkedésé volt a főszerep. Itt nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy egyenként megismerjük egymást, ki milyen szerepet tölt be a szervezeten belül. Ezen kívül megismerkedtünk az ernyőszervezetek felépítésének lehetőségeivel, és ez alapján vizsgáltuk a sajátunkat, hogyan is működik.

A következő nap kezdtünk el igazán belemerülni a témába. A részvételi létra segítségével elemeztük a szerepvállalás szintjeit, jellemzőit. Ez alapján megfigyeltük, hogy egyesületünk vajon melyik szinten helyezkedik el országos viszonylatban, illetve mi hova soroljuk a fiatalokat a szervezetünkön belül. Ezután a motiváció volt a fő téma. Különböző szinteken – tagszervezeti, ifjúsági, egyéni – gondolkodtunk azon, hogy mi motiválja a szereplőket, hogy részesei legyenek egy ifjúsági ernyőszervezet munkájának.

A harmadik nap a munka tekintetében rövidebb volt. Délelőtt a jó vezető ismérveiről, tulajdonságairól beszélgettünk. Közös megegyezés alapján döntöttük arról, hogy mik azok a legfontosabb tulajdonságok, melyekkel egy vezető személyiségnek rendelkeznie kell. Ezután minden résztvevő egy tulajdonságot testesített meg, mutatott be a többi résztvevő számára. Itt lehetőségünk volt arra, hogy megmutassuk, számunkra mit is jelent például az elszántság, felelősségtudat, kezdeményezőkészség, rugalmasság. A délutáni program a külföldi résztvevőkre tekintettel szabad program volt. Ennek során lehetőségük volt arra, hogy megnézzék Budapest legfőbb nevezetességeit.

 

#GetEngaged2016 tour in #budapest #hungary #NIT #ESN #PROM #erasmusplus #erasmus2016

Nemzeti Ifjúsági Tanács (@ifjusagitanacs) által közzétett fénykép, 2016. Máj 27., 00:42 PDT

 

Miután az eddigi napok során több szempontból bemutattuk egymásnak a szervezetünket, a következő nap az esetleges problémák és ezek megoldási lehetőségei kerültek előtérbe. Újra elővettük működésünk felvázolását, összegyűjtöttük a létező-, illetve szükséges kommunikációs csatornákat. Szót ejtettünk a munkánk minőségének fontosságáról, illetve a stratégiai terv szükségességéről, felépítéséről. Ezen túl még nagyon sok olyan eszközzel, telefonos- illetve internetes alkalmazással ismerkedtünk meg, amelyek biztosítani tudják számunkra a láthatóságot, nagyobb elérést, népszerűséget.

Pénteken mindenki a saját szervezetének tagjaival dolgozott együtt. A feladatunk az volt, hogy megalkossuk a saját akciótervünket, melyet aztán meg is osztottunk a többi résztvevővel, és véleményünkkel segítettük egymás munkáját. Ennek megvitatása után közösen megoldási módokat kerestünk arra, hogyan is tesszük láthatóvá a saját országunkban a képzést, és az itt tanultak fontosságát.

A következő nap a program zárása következett. Mindenki egy levél formájában megírta saját magának, hogy mit tanult ezen a héten, mik a jövőbeni tervek és feladatok. Összességében azt mondhatom, hogy ezen képzés során nagyon sok olyan módszert és eszközt tanultam, amelyek a későbbi munkám során biztosan nagy segítséget nyújtanak majd. Számomra fontos volt az is, hogy megismerjem a többi országban működő ifjúsági szervezetek sajátosságait, lehetőségeit, ezen felül sikereit és a felmerülő kudarcokat is. Úgy gondolom, hogy nagyon sokat tanultunk egymástól, és hasznos tanácsokkal tudtuk ellátni egymást. Remélem, hogy az itt tanult dolgok a nyilvánosság számára is láthatóak lesznek és közös erővel jó irányban tudjuk tartani a Nemzeti Ifjúsági Tanácsunkat. 

Írta: Nyári Kitti