Szalayné Sándor Erzsébettel beszélgettünk

"Álljunk szóba egymással"


2017. április 11-én a Nemzeti Ifjúsági Tanács szervezésében megrendezésre került Ember a tisztség mögött című rendezvény vendége Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes asszony volt.

Szalayné Sándor Erzsébet a temesvári és komlói gimnáziumi évek után a Pécsi Tudományegyetemen végzett jogász szakon. Egyetemi oktatói pályafutását tanársegédként kezdte a pécsi jogi kar nemzetközi jogi tanszékén 1986-ban. Különböző nemzetközi ösztöndíjak jóvoltából kutathatta az emberi jogok és a kisebbségi jogok témakörét számos külföldi intézményben. Harminc éves egyetemi tanári pályafutása alatt tanított magyar, német, osztrák, romániai, tanzániai egyetemeken. Volt dékánhelyettes és dékán, központvezető és kutatásvezető, több mint tíz éve folyamatosan kolozsvári egyetemi vendégoktató, a Babes-Bolyai Tudományegyetem tiszteletbeli professzora. 2013 október óta a Magyarországon élő nemzetiségekért felelős ombudsman helyettes feladatát látja el és 2016 óta állandó tagja az Európa Tanács kisebbségi monitoring bizottságának. Az emberi jogi oktatás és az alapjogi gondolkodás és jogalkalmazás lelkes és elkötelezett híve.

A moderált beszélgetés keretein belül a biztoshelyettes asszony elmondta, bár már 31 éve tanít, még mindig oktatni és kutatni szeret, nem számon kérni. Véleménye szerint a fiataloknak el kell fogadniuk, hogy ma már nincs létjogosultsága a polihisztoroknak és meg kell tanulniuk hatékonyan csapatban dolgozni. Munkájának egyik legnagyobb üzenete, hogy semmi sem abszolút. Ezért hallgatóit és kollégáit is kölcsönös meghallgatáson alapuló kommunikációra sarkallja, hiszen a vitának építő szerepe van.

A biztoshelyettes asszony őszintén vallott a speciális kutatási területek megbecsültségéről, a kettészakadt Németország okozta jogi problémákról, valamint pályafutásának főbb állomásairól.

A következő Ember a tisztség mögött rendezvény 2017. április 24-én a Budapesti Új Nemzedék közösségi térben kerül megrendezésre. Vendégünk ezúttal Lévay Csaba, a BossConnekt mentorprogram alapítója lesz.


A programot a Gyermek - és Ifjúsági Alap támogatta.